هفته گذشته، دولت بایدن از اوپک و کشورهای متحدش خواست، نفت بیشتری تولید کنند. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی معتقد است، سازمان کشورهای صادرکننده نفت باید به این درخواست چراغ سبز نشان دهند.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی جو بایدن از تولیدکنندگان بزرگ نفت جهان از جمله عربستان سعودی برای سطح تولید ناکافی پس از همهگیری جهانی کووید - ۱۹ انتقاد کرد. وی در بیانیهای گفت: در مقطع حساس احیای اقتصاد جهانی، این سطح تولید نفت کافی نیست.
به همین دلیل است که طبق اعلام انجمن اتوموبیل امریکا، قیمت بنزین در پمپبنزینهای امریکا حدود سه دلار و ۱۸ سنت در هر گالن رسیده که بیش از یک دلار بالاتر از مدت مشابه سال گذشته است.
این در حالی است که تلاش دولت بایدن برای کنترل قیمت بنزین برای تبدیلشدن به یک پیشروی جهانی در مبارزه با تغییرات اقلیمی و گذار اقتصاد امریکا از سوختهای فسیلی به سمت منابع انرژی پاک و خودروهای برقی سنخیت ندارد.
مخالفت اوپک و حمله منتقدان
در همینباره، رویترز به سراغ چند منبع آگاه رفت تا درباره واکنش اوپک نسبت به درخواست امریکا گزارشی را منتشر کند. یکی از این چهار منبع آگاه گفت: نیازی به عرضه بیشتر نفت به شکل فوری وجود ندارد. یک منبع دیگر هم گفت: هیچ نگرانی وجود ندارد که افزایش برنامهریزی شده عرضه، تقاضایی را بدون پاسخ نگه دارد. دو منبع دیگر اوپک پلاس هم اظهار کردند: جدیدترین آمار اوپک و آژانس بینالمللی انرژی هم نشان داده که هیچ نیازی به عرضه نفت بیشتر نیست.
اوپک پلاس از ماه مه سال ۲۰۲۰ محدودیت عرضه به میزان ۷/۹ میلیون بشکه در روز را به اجرا گذاشت و سپس با توجه به بهبود تقاضا، به تسهیل این محدودیت عرضه و افزایش تدریجی تولید اقدام کرد. منتقدان داخلی در امریکا هم با حمله به بایدن معتقدند، او کاری را از اوپک میخواهد که خودش در داخل مانع آن شده است؛ یعنی افزایش تولید. از زمانی که بایدن بر سر کار آمده است، تولید نفت این کشور از میادین شیل نفت دچار کاهش شده، چراکه بایدن معتقد است تولید این نوع نفت به ضرر محیطزیست ایالات متحده است و باید در مرحله اول با بهرهوری، میزان مصرف را کاهش داد و در مرحله بعد، به سمت واردات قدم برداشت. از نظر شرکتهای امریکایی با این تصمیم بایدن، منافع اقتصادی به کشورهای اوپک منتقل میشود؛ به جای آنکه نصیب تولیدکنندگان نفت تگزاس، اوکلاهما و لوئیزیانا شود.
منتفعان سیاست بایدن
رسانههای امریکایی میگویند، در صورت افزایش تولید نفت از سوی اوپک، کشورهایی که رابطه خوبی با امریکا ندارند، منتفع میشوند. از نظر آنها، بایدن به جای گدایی نفت، باید پای خود را از گلوی تولیدکنندگان داخلی برداشته و اجازه دهد داخلیها برای افزایش تولید نفت و گاز دوباره آماده شوند.
عربستان سعودی بزرگترین تولیدکننده اوپک یکی از برندگان این شرایط است؛ کشوری که از نظر بایدن و همفکران او یک کشور عقب مانده با انبوهی از پروندههای باز است. مثلاً بایدن وعده داد پادشاهی این کشور را به دلیل قتل جمال خاشقجی روزنامهنگار مجازات کند، اما مشخص نیست بایدن تصمیم نهایی خود را میگیرد یا خبر.
عربستان سعودی در امریکا و تجار نفتی بسیار منفور است؛ دلیل آن هم به سال گذشته برمیگردد که بر سر رقابت با روسها بازارها را از نفت ارزان پر کردند تا جهان وارد بحران شود. با این اقدام عربستان، قیمت نفت حتی منفی شد و بیشترین عامل کاهش تولید نفت ایالات متحده داشت؛ تولید نفت امریکا در سال ۲۰۲۰ حدود ۸ درصد کاهش یافت که دلیل آن، جنگ نفتی میان ریاض و مسکو بود.
پس از عربستان، روسیه قرار دارد؛ کشوری که با اوپک «متحد» شده بود و سال گذشته عربستان سعودی را برای ایجاد اختلال در تولید نفت امریکا همراهی کرد. در مارس سال جاری، بایدن، ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه را قاتل نامید و حالا از او طلب کمک کرده است.
بزرگترین تولیدکننده بعدی اوپک عراق است و پس از آن ایران قرار دارد. ایران احتمالاً بیشترین بهره را خواهد برد، زیرا ظرفیت نفتی بیشتری دارد که به دلیل تحریمهای بینالمللی مورد استفاده قرار نگرفته است. ایرانی که از نظر بایدن و تیمش، حامی تروریست است و برای افزایش تولید، باید به سمت لغو تحریمها قدم بردارد که آزمونی سختی برای این کشور محسوب میشود.
دولت بایدن نگران است افزایش قیمت نفت، اثر خود را در پمپ بنزینها نشان دهد و باعث تقویت انتظارات از افزایش تورم مداوم شود. از نظر رسانههای امریکایی، آنها به اندازه کافی نگران هستند که حاضرند از دشمنان خود کمک بخواهند، اما به امریکاییهایی که خواهان کار هستند، بیتوجه باشند.
نظرات شما عزیزان:
ادامه مطلب